Ilmainen toimitus kaikkiin tilauksiin

Istumisen yllättävät negatiiviset vaikutukset alaselän terveyteen

Tämän viikon blogipostauksessa tutustumme istumisen ja istumatyön mahdollisiin haittoihin ja kerromme miksi istumisergonomiasta kannattaa pitää huolta. Lisäksi annamme vinkkejä vaivojen ehkäisyyn, ja kerromme lopuksi muutamia tuotesuosituksia istumisergonomian parantamiseksi.

Niinkin harmittomalta tuntuva asia kuin paikallaan istuminen voi pitkään jatkuneena johtaa erilaisiin terveysongelmiin. Työpäivien ja vapaailtojen viettäminen tuolissa istuen voi johtaa lukuisiin ongelmiin, kuten alaselän kipuun, jäykkyyteen, lisääntyneeseen paineeseen lantion seudulla, huonoon verenkiertoon ja jopa lisääntyneeseen sydänsairauksien ja diabeteksen riskiin.

Miksi paikallaan istuminen on meille pahaksi?

Istuminen asettaa kehon epäluonnolliseen asentoon ja aiheuttaa keholle rasitusta johon sitä ei ole suunniteltu. Istuessa alaselkä joutuu kannattelemaan suurimman osan kehon painosta. Tämä voi ajan myötä johtaa alaselän kipuun ja jäykkyyteen. Lisäksi lantion ja häntäluun kohdistuva paine kasvaa aiheuttaen mahdollista epämukavuutta ja tunnottomuutta heikentyneestä verenkierrosta johtuen. Lisäksi heikentynyt verenkierto voi johtaa nilkkojen ja jalkojen turvotukseen, suonikohjuihin ja vaikeimmissa tapauksissa verihyytymiin. 

Miten mahdollisia vaivoja voisi ehkäistä?

Yksinkertaiset harjoitukset ja liikkeet, kuten seisominen ja käsillä ylöspäin kurkottaminen, vartalon kiertäminen tai jopa muutaman minuutin kävely, voivat auttaa tehostamaan verenkiertoa, vähentämään lihasjännitystä ja kompensoimaan istumisen aiheuttamia jumeja.

Lisäksi pienten harjoitusten sisällyttäminen päivittäiseen rutiiniin voi myös olla hyödyllistä. Esimerkiksi niskan ja hartioiden pyörittely voivat lievittää yhdessä asennossa istumisesta aiheutuvaa jännitystä. Samoin kevyet kiertävät venytykset voivat auttaa pitämään selän lihaksiston notkeana ja vähentämään alaselän rasitusta.

Voit myös kokeilla erilaisten ergonomisten välineiden käyttämistä. Ergonominen istuintyyny voi joustavuutensa ansiosta auttaa vähentämään painetta alaselässä ja pakaroiden ja lantion alueella. 


Selän venyttejä asetettuna tuolin selkänojaa vasten voi auttaa ylläpitämään selkärangan luonnollista kaarevuutta. Tämä selän kaareva asento on tärkeää, koska se auttaa jakamaan kehon painon tasaisesti koko selkärangalle, mikä taas vähentää yksittäisiin levyihin kohdistuvaa painetta.