Etätyöpisteen ergonomia
Tässä blogipostauksessa kerromme lyhyesti tietokonetyöskentelijän työpisteen ergonomiasta ja siitä, miten parempi työergonomia voi parantaa kokonaisvaltaista hyvinvointia ja tuottavuutta töissä.
Moni meistä unohtaa varsinkin etätöissä pitää huolta ergonomiastaan. Näin etätyön suosion kasvettua useat työskentelevät kotona sohvalla läppäri sylissä tai vaikkapa keittiön pöydän äressä jatkuvassa etukumarassa. Tämänkaltaiset epäergonomiset työasennot aiheuttavat helposti pitkällä aikavälillä monenlaisia ongelmia etenkin selkään ja niska-hartiaseudulle.
Kun työpisteen ergonomiaa toteutetaan oikein, se voi auttaa vähentämään lihas- ja nivelkipujen riskiä. Kivuliaita vaivoja voi aiheuttaa moni tekijä, kuten huono ryhti, toistuvat liikkeet ja kömpelöt työskentelyasennot.
Tässä muutamia vinkkejä ergonomisen työtilan luomiseksi:
- Valaistus: Sijoita tietokoneesi monitori sopivaan kohtaan välttääksesi kirkkaita heijastuksia ja käytä oikeanlaista valaistusta estääksesi silmien rasittumisen ja väsymisen. Harkitse työvalon käyttöä luku- ja kirjoitustehtävien suorittamiseen. Erilaisia monitorin päälle kiinnitettäviä työvaloja saa monista verkkokaupoista.
- Ryhti: Pidä hyvää ryhtiä koko päivän istumalla jalkapohjat litteästi maata vasten, selkä suorana ja olkapäät rentoina. Suosittelemme sijoittamaan hyvälaatuiseen säädettävään työtuoliin, joka antaa lannerangalle tukea alaselän kivun ehkäisemiseksi. Voit myös käyttää selän venytyslaitetta tai lannerangan tyynyä tukeaksesi selkääsi ja parantaaksesi ryhtiäsi.
-
Tietokoneen ja työpisteen lisälaitteet ja välineet: Valitse työvälineitä, joissa on huomioitu ergonomia. Käytä näppäimistöä ja hiirtä, jotka mahdollistavat ranteidesi pysymisen suorassa ja joissa on pehmeä ja mukava ote. Ergonominen istuintyyny voi myös tarjota ylimääräistä tukea ja pehmennystä alavartalolle.
-
Tauot: Ota säännöllisiä taukoja venytelläksesi jalkojasi ja levättääksesi silmiäsi. Harkitse seisomapöydän käyttöä vaihdellaksesi työasentoa. Muista myös välillä nousta ylös tuolilta jaloittelemaan ainakin muutaman askeleen verran. Jo pienikin liike alavartalossa parantaa verenkiertoa ja auttaa estämään lihasten puutumista.
Kiitos, että luit tämän ergonomiaa käsittelevän blogipostauksen. Toivomme, että nämä vinkit auttavat sinua luomaan ergonomisemman työtilan.
Muista, että pienillä muutoksilla voit parantaa kokonaisvaltaista hyvinvointiasi työpaikalla. Seuraavalla kerralla, kun olet työpisteelläsi, kokeile näitä vinkkejä ja huomaat kuinka ne vaikuttavat tuottavuuteesi ja yleiseen hyvinvointiisi.
Kiitos vielä kerran, ja nähdään taas ensi viikolla uuden aiheen parissa!